
 
                   February 26, 1999 
 
 
Rosemarie Dunn, Services Acquisition Center 
General Services Administration 
Federal Supply Service 
Washington, DC 20406   E-mail rosemarie.dunn@gsa.gov 
 
Dear Ms. Dunn 
 
This is in response to your letter dated February 24, 1999, concerning the taxability of 
purchases of taxable items made by federal government employees using "GSA SmartPay" 
cards issued by Citibank, First National Bank of Chicago, NationsBank, Mellon Bank and 
U.S. Bank. This new consolidated program replaces the former United States 
Government's purchase cards (I.M.P.A.C.), travel cards (American Express), and fleet 
cards (Wright Express). We have no record of having received your December 10, 1998 
letter. I apologize for any inconvenience you may have had as a result. 
 
Purchases made by employees using the new "GSA SmartPay" credit cards will be exempt 
from Texas state and local sales and use taxes if: 
• the credit cards state on their face "UNITED STATES OF AMERICA "GSA 

SmartPay" FOR OFFICIAL USE ONLY - U.S. GOVT TAX EXEMPT"; 
• the cardholders are authorized only to make purchases for official government  

purposes; and 
• the purchases are paid for directly by the U.S. Government. 
 
The federal tax number on the credit card will not affect Texas retailers' ability to accept 
the credit card or the U.S. Government's exempt status. 
 
Texas Tax Code §151.309 exempts governmental entities. Governmental entities are not 
required to prove exempt status per Comptroller Rule 3.322(c). 
 
Rules and other tax information are on the Comptroller's website, 
<www.window.state.tx.us>. 
 
If you have any questions or need more information, I'll be glad to help you. Please call me 
toll free at 1-800-531-5441, extension 5-0330. The direct line is 512/475-0330. You may 
also write to Tax Policy Division, Comptroller of Public Accounts. 
 
 



Sincerely, 
 
 
 
Bettie Peterson 
Tax Policy Division 


